Magyar Nemzeti Levéltár

Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára

  Következő
Levéltár
Kép címe: Levéltár
Kép leírása:

„A Soproni városháza 1422-ben létesült, s benne helyezték el a levéltárat is. Valószínű a Kolostor u. 7. sz. ház helyén állt. Korábbi időből az iratanyag őrzési helye ismeretlen. Az ügyintézés a mindenkori bíró és polgármester lakásán folyt. Az iratoknak, így a város féltve őrzött kiváltságleveleinek őrzése a városi kancellária kialakulásával a jegyző feladatává vált.

A mai városháza helyén álló épületbe 1497-ben költözött át a tanács és a levéltár. A városháza 1676-ban leégett, majd újjáépítették. 1712 és 1782-ben pedig ismét átalakították, barokk stílusban. A mennyezetet ékesítő képeket Dorfmeister István (1729-1797) neves festő készítette. Sajnos a városházat 1893-ban lebontották. A helyére épített mai épületet a millenium évében avatták fel.

A régi városháza tanácstermének díszes copf stílusban készített ajtaját a levéltári épületrész bejárataként ismét felhasználták. Ez az ajtó: szimbólum. Egykor a "Tekintetes Nemes Tanács" ez ajtó mögött intézte a város ügyes-bajos dolgait, és ma ez az ajtó visz - az iratanyag tanulmányozása útján - Sopron évezredes történeti múltjának megismeréséhez.”

 

Sopron és a megye múltja egykorú iratok tükrében - Dr. Horváth Zoltán összeállítása
Sopron, 1964.
(részlet)
Feltöltés ideje: 2009-04-21 09:19:15
  Következő